24 juni 2009

Cleeves Ann: Vita nätter

Vid hamnen i Lerwick, Shetlandsöarnas huvudort, möts turistgruppen från det stora kryssningfartyget av en sällsam syn. En figur med ansiktsmask och pierrotdräkt spelar upp en pantomim, som avslutas med att han delar ut reklamlappar till åskådarna. Samtidigt anordnar konstnärerna Bella Sinclair och Fran Hunter en vernissagefest i Biddesta, en fiskeby några kilometer från Lerwick. De hoppas på en stor publiktillströmning. Som ytterligare dragplåster har Roddy Sinclair, Bellas brorson, lovat att underhålla med sång och fiolspel. Han är vida berömd för sina framträdanden. Men av någon anledning är det inte många som lockas till festen. Senare upptäcks orsaken. Någon illvillig person har satt upp lappar om att vernissagen är inställd p.g.a. dödsfall i familjen. Detta förbryllar sannerligen arrangörerna av tillställningen.
Vid festen bär sig en främmande man mycket konstigt åt. Han står och betraktar en av tavlorna länge och väl, men så börjar han storgråta och faller ner på golvet. Jimmy Perez, poliskommissarien på orten som var där tillsammans med Fran, får ingripa och lugna den obekante mannen, som inte kan förklara sitt beteende, ej heller vet han vem han är eller varifrån han kommer.
Nästa dag hittas denne främling död i sjöboden vid fiskehamnen. Han hänger med en snara runt halsen från en takbjälke. Detta är början till polisens undersökningsarbete, vars ledare inkallas från Invernesspolisen för att bistå Jimmy Perez och hans mannar. En mödosam uppgift väntar teamet, som skall få fram dödsorsaken. Dessutom får de snart flera problem, som ingen tycks kunna ge en vettig förklaring till.
Ann Cleeves skriver sin deckare med ypperliga personskildringar. Åtskilliga tillbakablickar ger en god förståelse för sammanhangen.
Betyg: 4

Inga kommentarer: