20 september 2009

Christie Agatha: Korten på bordet

Den förmögne Mr Shaitana - av okänd nationalitet - har inbjudit Mr Poirot till ett party hemma hos sig, där han skall visa upp det yppersta av "sin samling" brottslingar, som lyckats med mord, utan att ha blivit gripna eller ens varit misstänkta för dådet.
Med sin speciella humor och sitt arroganta sätt antyder Mr Shaitana vid middagen vilka metoder han anser bäst lämpade, om man skulle behöva ta livet av någon. Det rör sig om giftblandning i mat eller dryck, alternativt ett välriktat skott. Detta yttrande anspelar på vad han luskat reda på om de fyra inbjudna brottslingarna. Under det efterföljande bridgespelet händer det otroliga, att Mr Shaitana själv blir mördad med ett stiletthugg i hjärtat. Gärningen måste ha utförts av en av brottslingarna som spelade kort i det rum, där värden satt vid den öppna spisen. Bland övriga gäster i ett angränsande rum finns bl.a. kommissarie Battle och den framgångsrika deckarförfattaren Mrs Oliver, som nu tillsammans med Hercule Poirot skall lista ut vem som utfört mordet, och varför.
Intrigen är genial med de fyra, som hittills klarat sig undan med var sitt mord. Men har de nu mött sin överman i Poirot?
Agatha Christie håller spänningen vid liv till de sista sidorna. Har också spelats in som TV-film på 2000-talet.
Betyg: 5

Inga kommentarer: