05 mars 2009

Egholm Elsebeth: Personskada

Detta är tredje delen i serien om journalisten Dicte Svendsen i Århus med förmåga att råka illa ut. Upptakten denna gång är mordet på en ung kvinna. Hon har dumpats i en gränd i hamnen efter att ha förblött efter ett kejsarsnitt. I kvarteret pågår febril aktivitet, eftersom ett ungdomsdisco på en gammal färja har urartat. När Dicte anländer till mordplatsen, tipsad av sin dotter Rose som var på väg till discot med sin nye pojkvän, är bråket mellan ett invandrargäng och polisen i full gång.
Hon träffar Roses pojkvän på brottsplatsen och upptäcker då att han är invandrare och muslim. Det gör henne extra orolig för dottern med tanke på kulturskillnader, religion och den ökande invandrarfientligheten i samhället.
Dicte syltar in sig i mordutredningen och mitt i alltihop berättar Dictes pojkvän, fotografen Bo, att han ska ge sig av på ett riskfyllt jobb till Irak.

Det är en spännande bok med högt tempo och med karaktärer som är levande och nyanserade. Grubblerier om livsval samt oro för nuet och det som komma skall blandas med action och hotfulla händelser.
Betyg: 4

Läs våra recensioner av del 1: Dolda fel och brister och del 2: Självrisk

Inga kommentarer: