06 september 2009

Kilpi Eeva: Vinterkrigets tid

Hiitola by i Karelen är platsen där flickan, som 1939 är elva år, bor med föräldrar och en lillasyster. I de vuxnas samtal hör hon ofta "Europa", "Tyskland" och "ryssen" nämnas. Eftersom flickan har läst tidningsrubrikerna, förstår hon att det är ett angrepp från ryssarna man fruktar. Därför ber hon i sina extra böner: "Gode Gud, låt det inte bli krig! Snälla Gud bevara Finland fritt!"
Men i december anfaller ryska trupper de finska gränsposteringarna bl.a. i Karelen. Kriget mot Finland är ett faktum. Kvinnor och barn måste lämna hus och hem. Hjälpsamma människor ger de flyende tak över huvudet. Flickan och lillasystern med mamma, fammo och ungafaster har evakuerats till en bondgård på behörigt avstånd från fronten, fast kanonskotten hörs och bombflygen passerar över deras huvuden.
När vinterkriget slutar i mars 1940 är deras by med omgivningar ockuperat av ryssarna och familjen måste leta efter ett nytt ställe att bo på. Detta är i grova drag vad som hände under vinterkrigets tid.
Eeva Kilpis bok är skriven utifrån hennes egna upplevelser från 1939, d.v.s. 50 år efteråt. Hon har fångat barnets sätt att reagera på mycket trovärdigt sätt. Jag läste boken med stort intresse och fick ytterligare orsak att beundra finnarnas tapperhet under kriget.
Betyg: 4+

Inga kommentarer: