21 april 2007

Jansson Anna: Främmande fågel

En kväll cirklar en främmande duva bland Rubens egna fåglar ovanför duvslaget på Gotland. Nästa morgon hittar han alla sina duvor döda inklusive den främmande. Ruben själv börjar också känna sig krasslig. Grannkvinnan som kommer för att hjälpa honom jobbar som kokerska på ett ungdomsläger. Snabbt drabbas allt fler av befolkningen på Gotland av sjukdomen innan man hunnit isolera alla insjuknade. Är detta ett utbrott av fågelinfluensan? Intensivt arbete bland sjukvårdspersonal och polis frestar på. Kommer vaccinet att räcka? Finns det över huvud taget någon förstärkning att få från fastlandet?

Boken är rappt skriven utan longörer så att läsningen blir ett nöje även om det rör sig om mord och död. Den beskriver väl och mångfacetterat svårigheterna när man står inför en potentiell pandemi. En extra twist tillför ö-perspektivet som innebär att gränserna snabbt kan täppas till och flyktmöjligheterna för den alltmer desperata befolkningen i princip blir omöjlig. Man kan i längden inte heller fly från sanningen genom att mörka sina förehavande, vilka man träffat och vem som smittat vem. Lägg därtill en välformulerad och säker miljöbeskrivning.
Betyg: 5

2 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Åh, vilken bra blogg du har. Blir till att bokmärka dig, även om jag bara skulle gett "Främmande fågel" en trea :)

Boktokar sa...

Tack fröken nina. Det var verkligen kul att få beröm. Det tar en stund att skriva recensioner, så vi är några stycken. Försöker förmå fler av våra vänner att joina, men de har nog lite prestationsångest. Förstår inte varför, man kan ju skriva kort oxå. Vi tjatar på, så att vi förhoppningsvis kan hålla takten och uppdatera mer än en gång i veckan.