08 oktober 2008

Graaf Magdalena: Det ska bli ett sant nöje att döda dig

Magdalena är dålig i skolan, ständigt utanför i klassen och har dåligt självförtroende. Det utgör bakgrunden till att hon som vilsen tonåring hamnar i armarna på en kriminell, missbrukande bodybuilder som misshandlar henne och bryter ner den lilla självkänsla hon har. Efter ett par år flyr hon med lille sonen och gömmer sig undan sin hämndlystne make med skyddad identitet och skyddat boende med små möjligheter att hålla kontakt med familj och vänner.
Så småningom bestämmer hon sig för att sluta låta Jorma förstöra hennes liv och trots ett dödshot hängande över sig i den undre världen tar hon steget ut i rampljuset, där lillasyster Hannah redan banat vägen med sina stinna silikonbröst.
Att flickornas uppväxt i kristen anda av missionerande föräldrar påverkat dem mycket är jag övertygad om. Det vore intressant att läsa en mer djuplodande analys, men i denna bok får vi främst ta del av hennes kärlek och oförbehållsamma tacksamhet till familjen.
Det är inte omslagets övermejkade, hårt blonderade kvinnan med behagande pose och blick som förföljer mig när jag läser den självupplevda historien. Nej, det är fotot inuti boken på en mörkhårig, rundkindad, naturlig, söt och lite kaxig flicka som jag ser på näthinnan när jag läser om Magdalenas helvetesrelation med Jorma. Var det barndomen eller åren med Jorma som transformerade den lilla flickan till den hårt blonderade bystdrottningen?
Det är en bok som pendlar mellan ursinnigt redovisande av hemska händelser och sockersöta, naiva kommentarer med uppspärrade ögon. Exempel på det sistnämnda är när hon första gången under flykten träffar Hannah igen efter en längre tid och beundrande beskriver hur FIN systern är. Och med det menar hon att Hannah har skaffat sig bröst som är större än Magdalenas huvud, blont honungsslingat hår, brunbränd kropp och omsorgsfullt målade putläppar. Suck!
Men trots sådana inslag, är boken värd att läsa för berättelsen om hur hon tog sig ur relationen med Jorma och klarade sig undan efterdyningarna. Hon har lyckats bra i sin författardebut och även i livet av boken att döma.
Betyg: 3

2 kommentarer:

Amoroso sa...

Jag har en utmaning på gång inne i bloggen, vore roligt om ni nappade!

Boktokar sa...

Amoroso: Hej! Vi tar upp din förfrågan nästa gång vi sammanträder och ser om nån av oss nappar!