28 juni 2008

Hansson Bob: Gunnar

I boken "Gunnar - en rolig bok om tråkiga saker" följer vi Gunnar, en änkling som närmar sig 60 med ett nytt hjärta, eftersom det gamla var utslitet. Han får därför inte längre jobba som byggjobbare som han så gärna vill. Istället går han ensam hemma och grubblar och försöker få dagarna, timmarna och minuterna att gå. Han funderar till exempel över hur man blir en sådan där person som citeras på filmaffischer, hur man bär sig åt för att bjuda ut barnbarnets dagisfröken och vad man gör hela dagarna när man vaknar och upptäcker att man denna dag inte har en enda tid att passa eller en enda uppgift att göra.
Samtidigt invaderas han av främmande tankar, känslor, drömmar och minnen som helt enkelt inte är hans. Är det hans nya hjärta som talar till honom?

Jag tyckte det var en stillsamt underfundig och vemodig bok, inte rolig, men skriven med humor. Första halvan läste jag med ett sorgset leende på läpparna, sedan tröttnade jag lite och roades inte lika mycket åt den speciella berättarstilen. Men ändå, det är ett lovande förstlingsverk.

Betyg: 2.5 (Första halvan var bättre, en trea, än den andra, som får en tvåa)

Inga kommentarer: