01 november 2008

Olsson Linda: Sonat till Miriam

I sin nya bok Sonat till Miriam låter Linda Olsson huvudpersonen Adam berätta om sin smärta att inte hans mor har talat med honom om hans första levnadsår i Krakow. Han föddes där mitt under brinnande världskrig. Strax därpå lyckades modern fly till Sverige och tryggheten med sin lille son.

Romanen inleds med att den nu 60-årige Adam, violinist och kompositör, åter bosatt sig i Krakow efter nästan tjugo år på Nya Zeeland, där för övrigt författaren själv bor. Hans dotter Miriam hade helt nyligen förolyckats nära hemmet i Auckland och Adam, tyngd av sorgen, inser att inte heller han har berättat för dottern om omständigheterna kring flytten från Sverige och varför hennes mamma Cecilia inte följde med. Tystnaden har skapat djup smärta hos Adam och efter Miriams död börjar han söka efter personer som fortfarande lever och kan berätta om hans familj och dess öde.

Musiken har stor betydelse i denna poetiska och lågmälda roman, som ingalunda saknar dramatiska inslag. Läs och begrunda vad författarinnan berättar om kreativa människor, som upplevt stor sorg men även lycka.
Betyg: 4

2 kommentarer:

Linda sa...

Det här är nog den finaste beskrivningen av min nya roman. Jag tar till mig den och känner mig både tacksam och tröstad. För det är lätt att ge upp tron på att det man skrivit hamnar i rätta händer...

allt gott från midsommarvärmen i Auckland där vi jobbar på att skapa litet julstämning

Linda

Boktokar sa...

Linda: Ett sådant celebert besök, hej och välkommen. Tack för kommentaren, den gjorde oss glada. Allt gott till dig och vi håller tummarna för att du fortsätter att glädja oss med nya böcker.