24 maj 2007

Lewycka Marina: En kort berättelse om traktorer på ukrainska

En bok om en invandrarfamilj från Ukraina i Storbritannien. Pappan, som är över 80 år, har två år efter hustruns bortgång bestämt sig för att gifta om sig med en 36-årig, frånskild ukrainska Valentina som har en son från tidigare äktenskap. Anledningen är att han ska hjälpa henne stanna och få ett bra liv i väst i utbyte mot att han får klämma lite på hennes ”prima bröst” och titta på hennes vackra kropp. Pappans döttrar Nadezja och Vera, som har ett ansträngt förhållande till varandra, enas under bokens gång i sina ansträngningar i att oskadliggöra sin gemensamma fiende, den vulgära men sluga Valentina.
Det är en envis pappa som inte alls följer sina allt mer bekymrade döttrars råd. Han är svag för Valentina och ger bort alla sina pengar till sin unga brud. Men trots det är hon inte nöjd med det hon får, utan smädar mannen genom att säga saker som
”Du rymmare från kyrkogården”, ”Din torra skrumpiga rest av gammal getskit” och ”Din krypande insekt jag vill stampa på”.
Hon behandlar honom föraktfullt, hon till och med slår och låser in honom. Ändå tappar han inte modet. Man känner sympati för honom samtidigt som man förstår döttrarnas frustration över att han trots problemen ÄNDÅ inte tar hjälp av dem utan velar, duckar och tar sina egna - ofta dåliga - beslut.
Bokens titel kommer från att man parallellt i boken får följa faderns arbete med att skriva traktorns historia.

En annorlunda, fräsch bok skriven på ett spänstigt och eget språk som berättar en historia som gör dråpliga krumsprång och ofta tar oväntade vändningar.
Betyg: 4

2 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Den här verkar lockande!

Boktokar sa...

Vad kul om min recension inspirerar dig att läsa boken. Hoppas du gillar den. Är nyfiken på vad du tycker om den.
//Boktoka 2