13 november 2008

Leon Donna: Djupt vatten

Pellestrina är en av de avlånga öar som bäddar in Venedig i en lagun. Där bor främst fiskare och – på somrarna – en massa turister. En tidig morgon i maj börjar en av fiskebåtarna brinna. När branden får bränsletanken att exploderar väcks ortsbefolkningen. Ombord finns fiskaren Guilio Bottin och hans 18-årige son Marco. De båda följer med sin brinnande båt ner i havets djup.
Utredningen, som leds av kommissarie Brunetti från Venedig, visar att de båda blivit mördade. Men ortsbefolkningen håller ihop och håller tätt så det är stört omöjligt att få någon som helst information eller hålla några som helst vettiga förhör. Därför blir Brunetti tvungen att använda sig av en annan taktik för att lösa fallet. Han sänder ut polischefens sekreterare, signorina Elettra, undercover, eftersom hon brukar vistas på ön under somrarna hos sina släktingar. På så sätt hoppas polisen kunna luska ut vem som utfört morden.
I Venedig går Brunetti och oroar sig för Elettra så till den milda grad att hans fru Paola börjar undra varför maken är helt uppfylld av tankarna på Elettra. Det blir inte bättre av att Brunetti under ett diskret besök på Pellestrina råkar få se Elettra tillsammans med en man på avstånd. De ser mycket kära ut.
Jag tyckte – som vanligt – mycket om Leons bok, det är en bra mordgåta, intressanta medverkande i boken och en uppfriskande och trovärdig skildring av miljö och samhälle.
Betyg: 4

Vi har även recenserat:
En ädel död
Mäktiga vänner
Ond bråd död i Venedig
En natt i Venedig

2 kommentarer:

M sa...

Hej hej. Jag hamnade på din blogg när jag sökte lite på Kartor för vilsna älskande, för jag höll på att ge upp den läsningen. Nu kanske jag måste läsa den klart i alla fall.

Jag är helsåld på Donna Leon och tycker att hon håller måttet med de flesta Brunetti-romaner.

Det var trevlig läsning på din blogg och jag återkommer säkert. Min bokblogg finns på bokgalleriet.blogspot.com förutom den läsning som kommenteras från den här platsen.

Mvh M

Boktokar sa...

M: Välkommen hit. Ja visst är Donna Leon bra! Lycka till med kart-boken.