03 mars 2007

Hornby Nick: En god människa

Katie är en läkare i 40-årsåldern som är missnöjd med det mesta i sitt liv - sin make, sina barn och sina patienter. Hon är gift med David som är kolumnist med signaturen "Argast i Holloway" och äktenskapet går på tomgång. När Katie inleder en affär med en annan man, inser hon att hon vill skiljas. Men David vägrar.
Hon stannar trots allt kvar i äktenskapet och David genomgår efter besök hos helbrägdagörare en enorm förvandling. All ilska är som bortblåst och han ska nu bara göra gott. Han blir en god människa. Dessa världsförbättrarplaner sätter deras relation på ännu hårdare prov.

En både rolig och kolsvart skildring av moderna relationer, deras möjligheter och omöjligheter. Hornby visar att han är mästare på att fånga vår samtid. Jag tyckte boken var lättläst, humoristisk, spännande, gripande och tankeväckande.
Betyg: 4

Fler böcker av författaren:

  • High Fidelity
  • Fever Pitch: En i laget
  • Om en pojke
  • 31 låtar
  • Fallhöjd
  • Samtal med en ängel

De tre första böckerna har filmatiserats och Om en pojke där Hugh Grant spelar huvudrollen Oscarsnominerades.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade lite svårt för En god människa. Hans tidigare böcker, speciellt Om en pojke och High Fidelity, tycker jag är hur bra som helst, men här var det nåt som inte riktigt fungerade tycker jag. Dels kändes den inte riktigt trovärdig, dels rann många saker ut i sanden. Har jag för mig. Det var ett par år sen jag läste den.

Boktokar sa...

En annan boktoka (än den som skrev recensionen)
Du har en poäng, En god människa skiljer sig lite från hans andra böcker. Själv tyckte jag den kändes lite smått obehaglig när jag läste den. De andra är mer feel good.
Tack för din hälsning, alltid kul att prata böcker!