29 mars 2009

Baricco Alessandro: Den här historien

I början av 1900-talet föds Ultimo. Fadern Libero Parri och hans franskfödda hustru Florence förstår tidigt, att sonen har änglavakt. Han är ett sjukligt barn, men klarar de allvarligaste kriserna.
Parallellt med Ultimos liv börjar biltävlingar bli på modet. 1903-års lopp Paris-Madrid är en enorm folkfest och lockar miljoner åskådare. Detta kommer även att få avgörande betydelse för Ultimos fortsatta levnad. Han är inte så intresserad av bilarna, men det är vägarna och tävlingsbanorna som med sina kurvor och gupp tjusar honom. Åren går och han deltar i det blodiga slaget i Caporetto under första världskriget. Där vållar en skyttegravskamrat honom djupt lidande genom sviken vänskap. Strax efter kriget träffar han Elizaveta. De arbetar tillsammans i Amerika med att sälja pianon: hon som pianolärare och han som transportör.
Livet ter sig för Ultimo som en racerbana. Man tar kurvorna med högsta fart, byter plötsligt körriktning, och ibland hamnar man i terrängen utanför vägen. Boken behandlar första hälften av 1900-talets historia. Ultimo upplever de första bilarna, flyget, två världskrig och, på det personliga planet, kärleken till Elizaveta. Alltsammans beskrivet med finurligt och levande språk.
Betyg 3

Inga kommentarer: