31 augusti 2008

McEwan Ian: På Chesil Beach

Ett ungt pars upplevelser under bröllopsmiddagen och timmarna därefter leder till ständiga missbedömningar, eftersom de inte kan uttrycka sina förhoppningar och farhågor. Det är i början av l960-talet som det hela utspelas i södra England. Den annalkande ungdomsrevolten på det sociala och inte minst det sexuella planet är i antågande. Men våra unga nygifta har fostrats i en anda, där det var tabu att tala om sex. De båda har forcerat klassbarriären: han är från arbetarklassen, fadern lärare och modern hjärnskadad efter en olycka, hon kommer från övre medelklassen med en akademiskt verksam mor och en far som är framgångsrik affärsman. De unga älskar varandra innerligt, trots divergerande hem och intressen. Han har akademisk examen i historia, hon är en skicklig violinist som satsar på egen stråkkvartett med Mozart och Haydn på repertoaren. Hon kan inte ta till sig den bullriga rockmusiken, som han gärna vill att hon ska lyssna på.
Som i de klassiska dramerna sker katastrofen i tredje kapitlet – av fem.Dessutom är tiden och rummet – hotellets bröllopssvit - i enlighet med dramats krav.
McEwans språk är mycket uttrycksfullt och tidsandan är detaljrikt återgiven. Bilderna från hans beskrivning av diverse nya maträtter, naturens blomsterprakt och den idogt sjungande koltrasten som ännu i juli månad inte gett upp hoppet om att finna lycka stannar kvar i minnet tack vare den målande och träffsäkra beskrivningen. Själva storyn är verkligen välkomponerad.
Betyg 5

Läs recension i GP

2 kommentarer:

Catrin sa...

Å vad härligt att läsa att denna får högt betyg. Den ligger och väntar på att läst i min hög på nattduksbordet.

Boktokar sa...

Catrin: Vad vore livet utan en hög bra böcker som ligger till sig på nattduksbordet :)