22 juli 2009

Frimansson Inger: Mörkerspår

En mördande våldtäktsman lurpassar på sina offer i skogen. Mellan varje kapitel får vi en kort glimt av mördarens olika tillslag. Hur hänger detta ihop med bokens huvudhandling som kretsar kring tre trasiga syskon i 50-årsåldern med en miserabel uppväxt? Äldsta systern Karla, värkbruten och elak, passas upp av ofräscha Hilja som trots fett hår, plufsig uppsyn och trasiga, utslitna, formlösa kläder är älskarinna åt gifta, propra Göran, som varje onsdag hämtar upp henne med sin bil för passionerade famntag.
Karlas och Hiljas bror Kristian är fastighetsmäklare. Han lever ett stadgat familjeliv med fru och två döttrar och undviker sina deprimerade systrar i möjligaste mån.
Men så påminns syskonen om sitt förflutna när en barndomsvän, den numera kända skådespelerskan och filmstjärnan Jenny Ask, kontaktar Kristian. Hon behöver hjälp med att sälja sitt hus. Hon berättar i förtroende för sin forne pojkvän att hon behöver fly från en närgången beundrade som hon och maken är alltför insyltade med för att kunna slippa på annat sätt än att sälja huset. Hilja, som en gång var allra bästa vän med Jenny, puttrar av harm över att Jenny ignorerat hennes tidigare kontaktförsök och istället uppsökt brodern. När Hilja får chansen att följa med sin bror på visning av Jennys hus, så tar hon den.
Tänk så många trista människoöden som kan samlas i en enda bok. Förutom kvinnomorden i skogen kryddas boken av oäktingar, våld mot barn, otrogna män, självmord, depressioner och syskon som plågar varandra. De tristessmärka, destruktiva karaktärerna och den blygrå hopplösheten avskräckte mig trots allt inte utan jag tyckte det var en bra och välskriven deckare.
Betyg: 4

Vi har även recenserat Frimanssons bok "Skuggan i vattnet" här

Inga kommentarer: