19 juli 2007

Glodeck Mariette: Röda vita rosen

Åtta vänner i tjugofemårsåldern, tilltufsade av olika omständigheter i livet, firar midsommar tillsammans i skärgården. De får för sig att leka Röda och vita rosen. Efter att ha delat upp sig i två lag ägnar de midsommarnatten åt att smyga runt på ön för att finna skatten - nämligen trosorna som tillhör gängets förförerska. I takt med stigande promillehalt kompliceras deras redan trassliga relationer ytterligare av förvecklingar och gränser som testas och ibland överskrids.
Författaren målar med ömsint pensel ett antal nyanserade porträtt av personerna. Ingen är ond, ingen är god utan personerna är ”bara” människor som gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar. Anspelningar och insinuationer som droppas till synes med en axelryckning mellan personerna får sin förklaring lite senare i boken och ger en djupare dimension till det som utspelar sig på ytan. Undertiteln som lyder: ”Från pest till kolera med kärlek” stämmer verkligen.
Jag sträckläste boken som var välskriven och med en genomtänkt beskrivning av personer och skeenden. En lättlätt bok perfekt som sommarlektyr. Ett imponerande förstlingsverk!
Betyg: 5

Läs recension i SvD (inte lika okritiskt lovordande som min *ler*)
Läs intervju med författaren i SvD.

3 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Åh vad spännande! Boken står i min "att-läsa-hylla"! :D

Anonym sa...

Äsch. Den skulle jag ju ha köpt för mitt presentkort. Den har jag velat ha länge - men varje gång jag är i bokhandeln glömmer jag bort den.
Nästa gång SKA jag köpa den!

Boktokar sa...

Fröken Nina: Hoppas du gillar den!

Pi: Ja GÖR det :-D