24 september 2008

Ragde Anne B: Vila på gröna ängar

Tredje delen av trilogin om familjen Neshov börjar makabert med grisbonden Tor, som ligger död i stallet hos suggan Siri och hennes kultingar. Dottern Torunn hittar honom illa sargad av grisarna. Den tömda tablettburken ligger bredvid honom.

Nu blir det hon – delvis mot sin vilja – som får ta över ansvaret för gården med grisarna och gamlingen, som hon kallar farfar. Utan avlösaren Kai Roger hade det varit ogörligt. Livet i Oslo, arbetet på smådjurskliniken, där hon är en av delägarna får hon kanske lämna helt och hållet och flytta upp till Trondheimstrakten.

Torunns äldste farbror Margido är mitt i karriären som begravningsentreprenör och hans yngre bror Erlend, inredningsdesigner, bor i Köpenhamn med sin partner Krumme. De har inga planer på att överta gården. Däremot kommer de på korta semesterbesök till Torunn på Neshov. Hon är redan så tyngd av sorg, samvetskval och arbete att hennes själstillstånd närmast liknar en utbränds.

Psaltarpsalmen, som titeln är hämtad från, passar illa på Torunns situation med allt ansvar för gårdsbruket. Boken är full av överraskande projekt från såväl avlösaren som farbröderna. Beskrivningen av detaljerna ger en bra bild av hur livet kan vara på en gammal släktgård, omgiven av hänförande naturscenerier. Men vi får också ta del av Erlends rika och moderna tillvaro i en sjudande storstadsmiljö.
Betyg: 4


Läs även vår recension av Eremitkräftorna som är andra delen i trilogin.

Inga kommentarer: