04 juli 2007

Herrström Christina: Den hungriga prinsessan

Aurora, som är gift och har två barn, för en kamp med sig själv. Å ena sidan har hon självklara idéer om att kvinnor har samma rättigheter som och ska behandlas likadant som män, å andra sidan lever hon ett ojämställt liv som snäll och foglig maka åt maken Thomas. En dag orkar hon inte spela den underdåniga rollen längre utan börjar allt oftare uttala sina egentliga åsikter och sätta fingret på det som är skevt. Hennes sprittande livsglädje från barndomen börjar alltmer återvända. Den kan inte längre kväsas. Omgivningen blir skärrad och försöker sätta henne på plats, eftersom hon riskerar att rubba tillvaron för såväl sin man som sina väninnor och deras makar.

Det är en viktig bok för den beskriver hur många flickor har det, ända från skoltiden då de sätts som extrafröknar att hålla busiga pojkar i schack fram till dess att de som vuxna ”snälla flickor” får allt att flyta på såväl arbetsplatser, i hemmen som i skolvärlden där de ofta dubbelarbetande mammorna är de som fixar insamlingar och matsäckar utan knyst.
Läs den om du redan förstått för att få bekräftelse och nya infallsvinklar på problemet! Läs den om du ännu inte förstått, men är öppen för att se nya mönster och sammanhang.
Visst kunde jag lite kort fundera över hur sjutton Aurora kunnat bli kär i Thomas. Men människor förändras över tiden och jag tyckte egentligen det var ok att författaren främst höll sig till nutiden utan längre förklaringar och romantiska tillbakablickar, sådana böcker finns det redan tillräckligt många av.
Betyg: 4

Författaren ligger bakom de prisbelönade tv-serierna ”Ebba & Didrik” och ”Glappet”.
Läs vår recension av hennes bok Leontines längtan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag sträckläste Den hungriga prinsessan i vintras och den satte sig verkligen i huvudet på mig. Det var så mycket jag kände igen mig i - har själv alltid varit den duktiga, snälla flickan. Det var en sån befrielse att läsa om hur hon gjorde uppror mot alla invanda beteenden! Och än en gång påminns man om att det är endast jag själv som kan förändra mitt liv.

Boktokar sa...

Lise: Visst var den bra!