03 mars 2007

Spencer LaVyrle: Familjeband

Handlingen utspelar sig i 1990-talets Minnesota. Den yttre ramen är en småstad, eller förort till Minneapolis. Romanen handlar om passionerad kärlek mellan en kvinna, 45 år, och man 30. Lee är änka sedan nio år. Åter drabbas familjen av sorg. Hennes äldste son, polis till yrket, omkommer i en trafikolycka. Sonens kamrat och kollega Chris kommer hem till Lee och barnen, flicka 20 och son 14 år med dödsbudet.
Chris blir ett surrogat för sonen/maken till en början vad praktisk arbetsinsats beträffar. Men efterhand övergår känslorna till djup kärlek mellan honom och Lee. Omedelbart tornar dock problemen upp sig, eftersom Lees dotter också blivit kär i Chris. Hon kan inte acceptera moderns känslor för denne man. Den äldre generationen, mormor, morfar och farfar, förfasar sig över vad folk ska säga. Och Lees syster, som lever i ett stereotypt äktenskap, utan några hetare känslor, är chockerad över systerns förälskelse.

En fint skriven berättelse med mycket värme och ömhet. Om kärlek som väcker liv i döda känslor. Läsupplevelsen var gripande.
Betyg: 4

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag har hört att boken ska inledas med en dikt - har du möjligtvis boken kvar och kan du iså fall lägga ut dikten på din blogg? Biblioteken i närheten har inte den boken så jag kan inte fåt ag i den själv.

Hälsningar Hanna

Boktokar sa...

Hanna: Sån tur, det var ingen lånebok. På begäran, här kommer dikten:

Stå inte vid min grav och gråt.
Jag är ej där i sömn försänkt.
Jag bor i tusen vindars sus
och finns i gnistrig snö
är solens lek i mognad säd
och höstens stilla regn.
Är fåglars snabba flykt
när morgon gryr
och stjärnors milda ljus
när dagen flyr.
Stå inte vid min grav och gråt.
Jag är ej där, jag dog ej alls.