13 mars 2009

Reichs Kathy: Dödliga hemligheter

Författaren är, precis som bokens huvudperson Tempe Brennan, rättsantropolog och jobbar både i North Carolina och Quebec. Handlingen utspelar sig till stor del i Guatemala. Tempe ska under en månad vara rådgivare åt Guatemalas rättsantropologiska stiftelse, som arbetar med att lokalisera och identifiera personer som försvann under inbördeskriget 1962-1996. Hon deltar i utgrävningar av massgravar i byn Chupan Ya. Hon får dessutom i uppdrag till följd av en nutida seriemördares härjningar att gräva fram delarna av en ung kvinna i en septiktank i Guatemala City. Äckligt på mer än ett sätt!
I jakten på sanningen - vem mördade kvinnan och vem är hon - samarbetar Tempe med den attraktive kriminalinspektören Galiano, som till råga på allt råkar vara ungdomsvän med den kriminalinspektör som Tempe dejtar på hemmaplan. Upplagt för komplikationer alltså!

Huvudpersonen är en kompetent yrkeskvinna med ett väldigt speciellt jobb fyllt av liklukt och arbetsuppgifter som bokstavligt talat handlar om att gräva i skit. Att döden och de ofta vedervärdiga omständigheterna runtomkring inte lämnar henne oberörd är bra och trovärdigt beskrivet. Att kämpa mot sin klaustrofobi när hon står på botten av en massgrav och ska gräva fram skelettdelar eller sina kräkreflexer när hon ska karva i lik får mig att undra hur någon orkar ha ett sådant psykiskt tufft jobb och behålla förståndet.
Boken är full av intressant information om Guatemala, ett land som jag inte känner till särskilt mycket om sedan tidigare. Jag tyckte boken var bra, men vissa smärre partier var lite tunga med lite för många yrkesmässiga detaljer. Så därför blir det medelbetyg. Men jag ska definitivt läsa fler av de böcker som skrivits om Tempe.
Betyg: 3

Inga kommentarer: