Boken Revolutionary Road utkom 1961 och blev Richard Yates mest hyllade roman. I år kan man se en filmatisering av den. Han nådde aldrig samma framgång med sina senare verk.
Frank och April Wheeler heter det unga paret, som tillsammans med sina två barn utgör navet, som handlingen kretsar kring i 1950-talets förortsliv. Frank pendlar från det nyligen inköpta huset i västra Connecticut till sitt jobb i New York. April är hemmafru, sköter hus och barn och deltar i den lokala teatergruppen. Trots väl inövade repliker och förflyttningar på scen blir föreställningen ett fiasko inte bara för April, utan för hela ensemblen. Det tar hårt på April, som gått en scenisk utbildning i ungdomen. Tristessen i förortslivet är stor. De umgås regelbundet med grannfamiljen Shep och Milly Campbell, men det är knappast något upplyftande sällskapsliv utan snarare ett nödvändigt ont: dessa eviga groggar och det myckna rökandet samt veckans skvallerhistorier.
Frank vantrivs på jobbet, där han är kontorist på reklamavdelningen för skrivmaskinsfirman, som snart skall lansera datorer. En dag berättar April för maken om sin dröm, som kan förändra familjens liv till något positivt. Hon tror att om de flyttar till Europa och slår sig ner i Paris, så finns det säkert något arbete åt henne, medan Frank kan leta efter en arbetsuppgift, som förverkligar hans innersta önskningar. Men ett streck i räkningen blir Aprils graviditet, som kullkastar planerna och förändrar drastiskt deras familjeliv.
Det är en detaljrik beskrivning av 50-talets ideal och konventioner i Amerika. Överdrifter och humor i framställningen av de tecknade personerna gör boken underhållande.
Betyg: 4
15 mars 2009
Yates Richard: Revolutionary Road
Kategorier:
Humor och satir,
Samhälle och utveckling
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar