08 mars 2009

Turgenjev Ivan: Min första kärlek

Turgenjevs korta roman beskriver den ungdomliga kärleken med dess lyckorus, men också dess djupaste smärta. Handlingen utspelas på den ryska lantegendomen, där den 16-årige Vladimir Petrovitj tillbringar några sommarmånader tillsammans med sina föräldrar. Tiden är 1800-talets mitt. Informatorn har avslutat sin anställning hos familjen, vilket är ett tecken på att pojken nu lämnat barndomen. Ynglingen får på egen hand fortsätta sin utbildning vid universitetet. I den angränsande flygeln flyttar en mindre bemedlad furstinna in tillsammans med sin 21-åriga dotter. Eftersom egendomarnas trädgårdar endast skiljs åt av en låg mur, har man god inblick i varandras utomhusaktiviteter. Vid det första mötet mellan Vladimir och Sinaida, som består av en hälsningsfras och några sekunders ögonkontakt över muren, blir Vladimir helt betagen av denna undersköna uppenbarelse. De kommer att träffas dagligen hela sommaren. Kring den vackra och lynniga Sinaida samlas ständigt en grupp uppvaktande kavaljerer. Den unge Vladimir blir utsedd till Sinaidas page, vilket ger honom en särställning i sällskapslekarna, men knappast närmare sin dyrkades hjärta.
Turgenjev har beskrivit de turbulenta kärlekskvalen i ynglingens bröst med träffande paralleller till naturen i omgivningen. Lidanden sker i nattens mörker med avlägset bullrande åskväder, medan de ljuvaste drömmarna om den älskades smekning ackompanjeras av fågelsång och mild susning från trädkronor.
Man anar tidigt, att det inte blir någon " happy end " på denna vackra berättelse om ungdomlig melankoli, förorsakad av obesvarad kärlek. Men språket är mycket vackert.
Betyg: 5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att läsa om! För flera år sedan hade jag en smått obehaglig stalker via mitt jobb. Han kallade sig Ivan Turgenjev.. vilket då inte sa mig någonting, men nu förstår jag lite mer av hans referenser. Han var inte farlig, gav upp snabbt när jag meddelade att jag var sambo och helt ointresserad, men var otäck för att han hotade att ta livet av sig.. usch! Dåliga minnen!

Boktokar sa...

Litteraturen påverkar oss på så olika sätt. Synd att dina associationer är negativa.