14 maj 2009

Kurkov Andrej: Döden och pingvinen

Handlingen utspelar sig i Ukraina. Viktor Alexsejevitj kände sig ensam när hans flickvän lämnade honom. Därför accepterade han en förfrågan från stadens zoo om att ta hand om ett av alla de hungriga djuren. Han valde en kungspingvin, som han döpte till Misja. Nu bor de båda i Viktors lägenhet. Misja vankar omkring, tar sig ett dopp i badkaren eller står till synes deprimerad och bara stirrar. Det är nog för varmt för honom tror Viktor, som tillbringar dagarna med att sitta hemma och skriva nekrologer för tidningen Huvudstadsnytt.
Tidningen förser honom med namn på och information om betydande personer som han skriver nekrologer om. När personerna sedan dör – och dör gör de passande (?) nog en efter en - publicerar tidningen Viktors alster. Viktor grubblar inte nämnvärt över sambandet utan jobbar plikttroget vidare. Det finns saker som man gör bäst i att inte gräva i.
Livet i Viktors Ukraina ter sig helt annorlunda mot det liv vi i Sverige är vana vid. Ibland ombeds Viktor att gå under jorden av sin chef för att inte råka illa ut, vid andra tillfällen försvinner chefen ett tag tills hotbilden förändrats. Då och då dyker främlingar upp i hans lägenhet, det händer att någon okänd har varit inne i hans hem på natten, någon som uppenbarligen tar sig in med en nyckel som Viktor inte lämnat ut. Viktor accepterar utan att blinka att en bekants lilla dotter plötsligt måste bli omhändertagen av honom. Att man kan bli skuggad eller att ens vänner frågas ut av främlingar hör också till vardagen.
Det var en intressant och välskriven bok om ett samhälle präglat av annorlunda spelregler, plötsliga uppdykanden, oväntade dödsfall, konstiga order som man lyder utan att ifrågasätta, där man blir bevakad, där folk utan att fråga flyttar in och efter en tid lika plötsligt försvinner igen.
Berättelsen ångar på i ett lagom tempo ända till slutet, då allt kulminerar. Det gör att boken håller hela vägen. Mycket bra, en riktig pärla! Jag har just lagt vantarna på fortsättningen ”Pingvin försvunnen” och ser fram emot att läsa den.
Betyg: 5

Läs här om den rysk-ukrainska författaren som bland annat jobbat som fångvaktare, journalist och kameraman.

Inga kommentarer: