20 januari 2008

Smith Ali: Jag är allt du drömt

Familjen Smart, som tillbringar sommaren i en hyrd sommarstuga, består av fyra personer: Den grubblande tonåringen Astrid med sin rikliga fantasi och passion att filma, sjuttonårige Magnus som knappt kan uthärda att leva med sin mörka hemlighet, styvpappan Michael, universitetlektorn som notoriskt väljer ut lämpliga kandidater bland eleverna att förföra och mamma Eva som kämpar med sitt författarskap och som verkar var den mest stadiga hörnpelaren i familjen.
Plötsligt en dag kliver Amber in i huset från ingenstans och bosätter sig hos dem. Familjen låter det ske genom en rad missförstånd beträffande vem som egentligen bjudit in henne och snart har Amber lindat varje familjemedlem runt lillfingret. De låter sig viljelöst förföras av Ambers personlighet. Men vem är hon egentligen? Och vad är det som händer med Astrid, Magnus, Michael och Eva?

Det är en skum men välskriven bok, med en intressant men förbryllande handling som drivs framåt genom att vi får ta del av personernas inre monologer. Jag tvekar i betyget - en trea eller fyra - men bestämmer mig för att vara generös eftersom boken är originell.
Betyg: 4

Inga kommentarer: