04 juni 2009

Oates Joyce Carol: Djur

Det är en ruskig historia från mitten av 1970-talet som spelas upp. Huvudpersonen Gillian Brauner ser tillbaka på sin collegetid då mystiska mordbränder härjade på collegeområdet. Hon och hennes skolkamrater blev titt som tätt väckta av brandlarm och måste sömndruckna vackla ut från studenthemmet för säkerhets skull.

Gillian var en av många flickor som svärmade för professor Andre Harrow. Han förtrollade dem med högläsning ur ekivok litteratur och genom att förmå de oskyldiga och intet ont anande flickorna att lämna ut sig i de skriftliga skolarbetena. Hans färgstarka hustru Dorcas var konstnär och skapade groteska och utmanande skulpturer föreställande nakna kvinnokroppar.
Gillian förälskade sig inte enbart i professor Andre utan blev även besatt av Dorcas. Ibland förföljde hon Dorcas på avstånd genom samhället och gick sedan hem och skrev i sin dagbok om upphetsningen och spänningen i att smyga. Så småningom fick Gillian så äntligen den uppmärksamhet hon längtat efter av Andre och även av hans hustru. Hon blev liksom flera andra flickor bortkollrad och trollbunden av det manipulerande och beräknande paret.

Jag tyckte boken var bra, otäck, motbjudande, fascinerande, spännande och välskriven. Oates i högform.
Betyg: 5

Inga kommentarer: