07 juni 2009

Xiaolu Guo: Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande

På flyget från Beijing sitter Zhuang Xiao Qiao, 23-årig dotter till ett kinesiskt par, som livnär sig på skotillverkning. För att underlätta affärskontakter med västvärlden sänder de flickan till London på språkkurs.
Med sin bristfälliga skolengelska och med en kortfattad ordbok i bagaget anländer hon till Heathrow. Då språksvårigheterna inte alltid kan lösas med lexikon, finner hon andra utvägar: "Ingen veta mitt namn här. Fastän de läsa stavning av mitt namn Zhuang Xiao Qiao, de ingen aning hur säga. När se mitt namn börjar med Z de slutar försöka." Hon kallar sig hädanefter för ms Z. I sin dagbok raljerar hon med bl.a. engelska maträtter och drycker. Fizzy water blir filthy water och febrilt letar hon efter klumpar av järn i mineral water.
Efter en tid möter hon en man på en biograf. Dessa båda ensamma själar blir snart ett älskande par trots olikheterna: han är 44 år, bisexuell, ex-anarkist och vegetarian medan hon är naiv, oskuld, okunnig om det mesta och äter gärna kött. Men de har ett bra förhållande. Han lär henne att tala engelska och bidrar i väsentlig grad till hennes utveckling.
Då relationen med mannen inleds blir berättelsen mer engagerande och ms Z:s språk avsevärt bättre.
Betyg: 3

Inga kommentarer: